Istoric Pizza

Unii cred ca Pizza a fost un produs alimentar cunoscut in Grecia Antica.
Altii spun ca Pizza este cel mai popular aliment consumat in Italia .
Noi spunem ca facem Pizza  foarte delicioasa .
 
Contrar credintei generale, pizza nu este originarl din Italia.De fapt nu se stie cine a “inventat” aceasta mancare delicioasa. Desi cultura meditareana are variante incipiente înradacinate în dieta lor, variante similare au fost descoperite si în Egipt, Babilon si Imperiul Persan. Se stie ca în Grecia Antica mâncau o pâine rotunda si plata, deasupra careia puneau diferite condimente si ingrediente. Aditional, în cenusa rezultata în urma eruperii catastrofale a vulcanului Vezuviu din anul 74, au descoperit dovezi care ar indica faptul ca o pâine rotunda din faina ar fi fost consumata la scara mare în acea perioada în Pompei si Neopolis (Neopolis fiind o colonie greaca care ulterior a devenit orasul Napoli). Însa, adevarul este ca pizza putea fi inventata de oricine care a descoperit secretul combinarii fainei cu apa si încalzirea acestui aluat pe o piatra fierbinte.
Termenul de „pizza” a fost mentionat pentru prima oara într-un text latin datat din 997, descoperit într-un orasel italian din sud. Conform acestuia, un lucrator de ferma trebuia sa îi dea episcopului oraaului 'duodecim pizze' (douazeci de pizze) cu ocazia Craciunului si Pastelui. Termenul propriu-zis poate proveni dintr-o multitudine de cuvinte:

    din cuvântul grec „pikte” (însemnând „coca framântata”), care în latina a devenit „picta” si ulterior „pitta”;
    din termenul în latina „pinsa” (însemnând „a bate”), putându-se referi la procesul de aplatizare a aluatului);
    din cuvântul în latina „picea”, care poate sa se refere la faptul ca aceasta se înnegreste în cuptor; sau
    din termenul italian „pizzicare” (însemnând „a trage”), referindu-se la faptul ca pizza este trasa afara din cuptor.


În Italia, orasul care este strâns legat de pizza este Napoli. Aici acest fel de mâncare a devenit foarte popular în rândul saracilor, în special fiindca era foarte ieftin de preparat si gustos . Adiiional, probabil datorita faptului ca pizza era asa de îndrsgits de locuitorii mai saraci, marginea pizzei este mai groasa decât centrul acesteia. Astfel, oamenii saraci, chiar daca aveau mâinile murdare puteau sa tina o felie de pizza în mâini si s-o manânce, fara sa  murdareasca partea pe care o consumau. Desigur, la sfârsit marginea pizzei era aruncata.
Însa aceasta perioada a reprezentat doar începutul pizzei, fel de mâncare care astazi se gaseste oriunde în lume, fiind una dintre cele mai populare feluri de mâncare.
Istoria pizzei moderne a început o data cu aducerea rosiilor în Europa din America, în secolul XVI. La început însa s-au banuit a fi otravitoare, ca alte plante din familia Solanaceae. În secolul XVIII saracii din Napoli obisnuiau sa puna sos de rosii peste pâinea lor plata. Asa s-a nascut pizza pe care o cunoastem astazi. Cu timpul a câstigat popularitate si turistii veneau special în zonele ssrace din Napoli pentru a gusta diversele retete de pizza, preparate de pizzaioli.

Web Design Bucuresti